De wedstrijden op de regionale kalender volgen elkaar op en de verhalen lijken steeds erg op elkaar. Zeggen we bijvoorbeeld de ORC Canal Rally. Ook deze wedstrijd is terug na twee jaar corona-onderbreking. De belangstelling voor deze rally lijkt dan ook overweldigend te worden.
Ook ORC organisator Rally Events speelt een vedette uit. Geen ex-F1 rijder deze keer maar de alomgekende Junior Planckaert. Die zal samen met Jens Vanoverschelde aan de start komen met een Subaru Impreza WRX en dat is toch een wagen waarmee je je in beeld kan rijden.
De kanshebbers op de zege moeten we realistisch gezien zoeken bij kleppers als Vincent Verschueren en Filip Cuvelier op de VW Polo GTI R5, Melissa Debackere, nog eens met Cindy Cokelare op de Skoda Fabia R5 en waarom niet bij Fred Miclotte, met Nicolas Tjoens op een gelijkaardig exemplaar, of Steve Becaert, met Jochen Vandersarren op de Ford Fiesta R5 EVO. .....
Voor de ereplaatsen kijken we toch ook naar Bert Coene en zijn Ford Fiesta R5 en uiteraard naar Andy Lefevere, die nog niet veel geluk kende met de BMW M1 dit seizoen. Opletten toch ook voor lokale held Thierry Cokelaere en zijn krachtige BMW terwijl bij de Historics de blikken, zoals gewoonlijk, gericht zijn op Paul Lietaer, aan de start met zijn Opel Ascona 400. De organisatie voorziet voor deze 14de ORC Canal Rally op zondag 29 mei 2022 drie klassementsproeven, verspreid over het grondgebied van Wielsbeke, Oostrozebeke, Harelbeke en Meulebeke. Er worden vier passages afgewerkt van de proeven op KP Wielsbeke, KP De Ginste en KP Hulste. De ludieke noot Op woensdag 25 mei is er het speels moment van deze rally want dan strijden zowel de rijders van de moderne als van het historic gedeelte, indien zij wensen, op de kartpiste van de Flanders Indoor Karting in Kortrijk voor de eerste tien startnummers van de rally. Wie niet deelneemt, die krijgt dan de aansluitende startnummers toebedeeld.
Wist je dat ......
Het wedstrijdcentrum van de rally ligt in de gemeente Oostrozebeke. Dat is wellicht een minder gekende gemeente buiten de provincie West-Vlaanderen maar toch heeft het een geschiedenis die al ver terug gaat. Als de Normandische koning Willem De Veroveraar het Engelse leger verslaat in Hastings, we schrijven het jaar 1066, wordt Oostrozebeke voor het eerst vermeld, als Rosebecca, wat rietbeek betekent. Tussen dan en de twaalfde eeuw zijn er tal van nederzettingen. Rozebeke kent een woelige geschiedenis. De Gentse opstanden, de beeldenstorm, de Negenjarige Oorlog en de pest brengen ellende. Eind 18de eeuw bloeit er echter de huisweverij. De spoorwegen en het kanaal Roeselare-Leie ontsluiten de streek. De vlasnijverheid bloeit en Oostrozebeke wordt deel van Vlaanderens “textiel valley”. In de jaren vijftig van de vorige eeuw dooft die textielnijverheid stilaan uit. Oostrozebeke is nu een gemeente die zoals zovele woonkernen, steunt op de dienstverstrekkende nijverheid. Een van de gekendste dingen in de gemeente is de De Ginstegrot, een Mariagrot in het gehucht De Ginste. Het is een traditioneel bedevaartsoord dat in 1920 werd gebouwd door E.H. Jozef Cosyn, de toenmalige onderpastoor die een dankmonument wilde oprichten ter ere van Onze-LieveVrouw omdat de gemeente tijdens de oorlog gespaard werd.