TAC Rally 2013 : Hermen Kobus: “Nog nooit zo hard gereden!”

Dit seizoen wil Hermen Kobus een stap hogerop zetten in zijn ontwikkeling als rallypiloot. Na de titel van vice-kampioen van Nederland in 2012, besliste het team om de uitdaging van het BFO Belgian Rally Championship aan te gaan. Dit weekend verschenen Hermen en Erik met hun Ford Fiesta Super 2000 aan de start van de TAC Rally in het West-Vlaamse Tielt. Na een prachtige strijd van de eerste tot de laatste meter, eindigde Hermen vierde algemeen, als tweede in Klasse 2.

De eerste lus van vier klassementsproeven rond Tielt maakte meteen duidelijk dat het een lastige dag zou worden voor de rallypiloten. Er lag veel stof en grind in de bochten, wat het op zich al erg gladde asfalt nog verraderlijker maakte. Bovendien bleef de thermometer steken op 3 graden, waardoor de banden erg moeilijk om temperatuur geraakten. Hermen sloot de eerste lus af op de 6de plaats algemeen, 5″9 achter Vincent Verschueren, de Super 2000-kampioen van 2012.

“We openden met een fantastische tweede tijd algemeen, achter Freddy Loix. Omdat we voor de wedstrijd een klein probleem hadden met onze nieuwe versnellingsbak, moesten we rijden met de bak met korte verhoudingen. Dat bleek een nadeel op de proeven, want deze versnellingsbak heeft een heel korte eerste, tweede en derde versnelling. De Fiesta is te agressief in de korte situaties, waardoor we nog meer problemen hebben om tractie te vinden. Bovendien zijn we door onze beperkte topsnelheid van 170 km/h een beetje in het nadeel tegenover Vincent Verschueren en Melissa Debackere.”

In de namiddag leken Hermen en Erik even de rol te moeten lossen. Verschueren nam wat meer afstand en een grootse Melissa Debackere stuurde haar 207 S2000 naar de leiding in S2000. Met een fantastische eindsprint stelde Hermen alsnog orde op zaken. Op de laatste proef ging hij nog voorbij Vincent Verschueren naar de 4de plaats, met 0″5 voorsprong!

“Ik heb nog nooit zo hard gereden als vandaag in Tielt,” vertelde Hermen. “Het niveau lag bijzonder hoog en ik moest echt het maximum uit de Fiesta S2000 halen. Op de laatste twee proeven heb ik alle risico’s genomen. Normaal duik ik niet in de diepste koorden om de wagen te sparen, maar op de laatste twee proeven ben ik tot het uiterste gegaan. Ik kon zo Vincent nog verslaan met 0″5. Alleen Melissa Debackere was nog een fractie sneller. Zij heeft indruk op me gemaakt, want we hebben de ganse rally ongelofelijk hard gereden. Ik kijk al uit naar de volgende manche van het kampioenschap, de Rally van Wallonië!”

Reacties en persberichten zijn welkom op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.