Hemicuda Rally 2019: Topeditie in de maak met maar liefst 176 deelnemers.

Nog een jaartje te gaan voordat de Hemicuda Rally aan een feesteditie toe is. Voor seizoen 2019 zijn we aanbeland bij de 19de editie van deze populaire rally in Koekelare.
 
Andy Lefevere is de recordhouder. Hij won de Hemicuda al zes keer en op divers materiaal. Van Mitsubishi Lancer Evo en diverse BMW’s (herinner u de “blauwe” raket) tot zijn Evo X, de “rode” raket… Hij zou daar maar al te graag een vervolg aan breien, deze keer met zijn Porsche 997 GT3. Maar... er zijn meerdere kapers op de kust. Steve Bécaert bijvoorbeeld, die deze keer een Ford Fiesta R5 Mk2 meebrengt. Hij zal vooral moeten kijken naar John Reddington, de snelle Engelsman die eveneens aantreedt met een Ford Fiesta R5.
 
En dan zijn er de weersomstandigheden. Het zit erin dat het een natte zondag zal worden en dan kunnen de kansen nog wel keren voor sommigen. Hou dus vooral ook Philip Barbier in het oog met zijn Evo X en onderschat de Porsche’s van Patrick Snijers en Fredericq Delplace niet, ook al zou het gaan regenen. Last but not least is er Paul Lietaer, met de Ford Escort Cosworth en “de Polle” heeft al bewezen dat hij kan meespelen aan de kop van de wedstrijd.
 
Bij de Historics zijn er buiten Lietaer ook nog Stefaan Prinzie, die deze keer aan de slag gaat met een “Van den Brand” BMW M3 E30 met Thijs Ozeel aan zijn zijde. Veel ogen zullen er ook gericht zijn op Bjorn Syx, winnaar met de BMW M3 in Ieper en de Omloop. Deze mensen zijn de gedoodverfde favorieten maar we vergeten dan natuurlijk alle regionale rijders, die voor het VAS klassement en de punten in de diverse kampioenschappen gaan. .....
Verder zijn er nog tal van lokale rijders, op zoek naar faam en glorie in de eigen streek. De deelnemerslijst oogt dan ook indrukwekkend. “We hebben besloten om iedereen die is ingeschreven ook te laten starten, om zeker geen lokale teams buiten te sluiten”, zei Hemicuda voorzitter Jan Verschaeve. “We dachten vorig jaar met 137 inschrijvingen het maximum te hebben bereikt, maar dit jaar meldden zich 187 deelnemers!
Gelukkig waren er enkele forfaits en staat de teller nu op 176. Alle streektoppers en enkele nationale tenoren zijn aanwezig, evenals vele buitenlanders. Mooie proeven, een tot in de puntjes verzorgde organisatie en de sfeer in de rally worden telkens aangehaald als pluspunten van de rally.”
 
De proeven van Kortemark en Houthulst blijven ongewijzigd. Koekelare kent een kleine aanpassing. Met 96 kilometer tegen de chrono is de rally even lang als vorig jaar.
 
Het rallycentrum is opnieuw gevestigd op de terreinen van Bouwmaterialen Willaert in Koekelare.
 
Om 8u30 wordt zondag 20 oktober de start gegeven voor een zonder twijfel boeiende en spannende Hemicuda Rally. Het eindpodium is voorzien omstreeks 17u10 na drie lussen van drie klassementsproeven.
 
Buiten het VAS kampioenschap met zijn moderne en zijn historic klassen, zijn ook de rijders in de Flanders Rally Challenge opnieuw present en al even traditioneel wordt de rally vergezeld van de VW Kevers, “sambabusjes” en andere VW-oldtimers van de Baja Club. Zij rijden een toeristische rondrit van 45 kilometer.