EBR Rally 2019: Adrian Fernémont wint met 15 seconden voorsprong op De Mevius. Bedoret verdienstelijk 3de net voor Princen.

57 teams gingen deze ochtend in Sankt-Vith van start in de East Belgian Rally. De 4 klassementsproeven lagen er uitermate verraderlijk bij door de regen. Adrian Fernémont kroonde zich meteen tot "rainmaster", want hij klokte drie snelste tijden op vier proeven.

1ste Ronde:

"We zijn gestart met opgesneden slicks. Ik dacht dat we de verkeerde keuze hadden gemaakt, maar blijkbaar werkten die banden goed," lachte Adrian Fernémont, die een voorsprong van 13"1 heeft op Ghislain de Mevius, eveneens sterk gestart. Voor Ghislain de Mevius was vooral de scratch op de vierde proef een enorme opsteker. 

De verschillen zijn na de openingsronde al verrassend groot. Kris Princen, die dit weekend zijn titel kan verlengen met een overwinning, volgt op 24"8: "Ik heb voor regenbanden gekozen. Dat was de voorzichtige keuze, maar ik ga dan ook geen onnodige risico's nemen. Ik moet vooral finishen. Bovendien moest ik nog wat wennen aan de Fabia R5 Evo." .....

Sébastien Bedoret staat na een erg voorzichtige start op de 4de plaats op 29"2. "Ik was ook gestart met opgesneden slicks, maar ik was te voorzichtig op de openingsproef, waar ik 19"1 liet liggen ten opzichte van Fernémont. Ik heb daarna het tempo verhoogd," aldus de rijder die deze week zijn 24ste verjaardag vierde. Cédric De Cecco, op de vierde proef gepasseerd door Bedoret, volgt op 1"5. Een knappe prestatie gelet op zijn gebrek aan ritme. De Hankook-banden presteren duidelijk goed in deze natte omstandigheden.

Junior-kampioen Grégoire Munster staat op een mooie 6de plaats bij zijn Belgisch debuut met een R5 en bij zijn kennismaking met de snelle proeven van de East Belgian Rally. PJM Cracco staat 7de op 48" met zijn Fabia R5 Evo, terwijl Hans Weijs Jr al een minuut heeft verloren op de snelste Skoda. Een tegenvaller voor de Nederlander die getipt werd als een kanshebber."De set-up van de VW Polo R5 is niet goed. We gingen van start met een veel te harde afstelling en bovendien koos ik voor slicks. We hebben nog werk, maar dat was ook de bedoeling van onze deelname hier. Ik wil de auto beter leren kennen om hem goed af te kunnen stellen voor onze klanten," vertelde Hans Weijs.

Niels Reynvoet, die naar het vertrouwen zoekt in de regen, is negende, voor Romain Delhez, voorlopig de snelste bij de Porsche-rijders nadat Patrick Snijers op de eerste proef teveel tijd verloor omdat hij de banden niet bijgesneden had. 

Bij de Juniors is Tobias Brüls voorlopig leider, al volgt Thibaud Mazuin op amper 10"9. In Historic voert Guino Kenis de stand aan met 23"9 voorsprong op Arthur Kerckhove. Dirk Deveux moest al opgeven.

Het belangrijkste slachtoffer van de openingsronde was trouwens Cédric Cherain. Na een knappe derde tijd op de eerste proef, verloor de Ford-rijder 1'25" in Amel door een elektronisch probleem dat niet opgelost kon worden tijdens de service. Game over voor Cherain, die zijn laatste titelkans verspeelde.

2de Ronde:

De tweede lus van de East Belgian Rally bracht niet veel nieuws. De snelheid ging nog een pak de hoogte in, aangezien het parcours begon op te drogen, maar de hiërarchie werd bevestigd. Adrian Fernémont blijft de wedstrijd controleren, maar comfortabel is zijn voorsprong van 17"1 geenszins.

Vooraan zagen we exact hetzelfde beeld als tijdens de eerste lus. Drie keer was Adrian Fernémont de snelste, waarna Ghislain de Mevius de lus van vier proeven kon afsluiten met een snelste tijd in Burg-Reuland. 

"We hebben de settings wat harder gezet en het gaat goed, zonder dat ik echt gekke dingen moet doen," vertelde Adrian Fernémont. Ook Ghislain de Mevius, die erg blij was met zijn eerste snelste tijd van 2019, heeft het goede ritme gevonden.

Voor de derde plaats is de strijd erg spannend. Sébastien Bedoret heeft het ritme verhoogd. Hij neemt de derde plaats over van Kris Princen, maar met slechts 1"3 verschil. Princen, de leider in het kampioenschap, weigert om onnodige risico's te nemen. Ook Cédric De Cecco kan nog een gooi doen naar de derde plaats, want hij volgt op 4"8 van Princen met de Skoda van het Italiaanse team Meteor. De Cecco rijdt een sterke wedstrijd, gelet op zijn gebrek aan ritme. 

Verder volgen Grégoire Munster, mooi 6de bij zijn debuut met een R5 in eigen land, PJM Cracco en Hans Weijs, die nog steeds geen toptijden kan realiseren met zijn VW Polo R5. Niels Reynvoet is 9de voor Patrick Snijers, de leider bij de Porsches. De 7-voudige Belgische kampioen had heel wat moeite om Romain Delhez bij te benen, maar de jonge Porsche-rijder liet zich verrassen in Burg-Reuland waar hij 2 minuten in het decor stak. 

Bij de Juniors blijft Tobias Brüls leider, terwijl Arthur Kerkhove de leiding heeft genomen in Historic, nadat Guino Kenis in de fout ging. In de M-Cup stevent Gunther Monnens af op winst en de titel. 

Bij de opgaves noteren we ook die van Timothy Van Parijs (benzinetoevoer).