Jonas Langenakens pakt de overwinning in Koekelare . Philip Barbier is verdienstelijk 2de.

In de Hemicuda Rally zat het opnieuw volop mee want alles wat een organisator kon wensen was aanwezig: een gezonde interesse in de wedstrijd, een stralende nazomerzon en last-minute nog wat vedetten. Uiteindelijk was er een sympathieke winnaar met Jonas Langenakens, die de beker mocht meenemen naar het Brabantse Landen.
Langenakens en de Evo X werd vooraf getipt als kanshebber op de zege door de lokale West-Vlaamse rijders,  maar toch verwachtte iedereen een beetje de Porsche van Fredericq Delplace. Een pk-rijke wagen in handen van een rijder die vorig jaar deze wedstrijd won, warm weer, droge wegen… ideale omstandigheden voor de krachtige Duitse mechaniek. Maar bij de administratieve keuring op zaterdag mochten alle pronostieken naar de vuilbak want Xavier Lannoo van garage XLT (nog maar kortgeleden geteisterd door een dramatische brand), kwam onverwacht aanzetten met zijn Peugeot 208T16 R5 en… Guillaume Dilley.
Een nieuwe favoriet was geboren. Jonas Langenakens liet het zich niet aan zijn hart komen. Meteen van bij de eerste proef legde de Brabander er het gas op. “Inderdaad”, verduidelijkte hij. “Je moet in deze rally’s altijd goed wakker zijn.
Als je wacht met aanvallen tot de vierde of vijfde proef, dan is het al te laat.” Maar mirakels kon Langenakens ook niet creëren en uiteraard kwam Dilley aanzetten met de op papier betere en krachtigere R5. .....
 
Bovendien liet Jonas nog eens de wagen afslaan en Dilley, gevolgd door een hard rijdende Delplace, schoven vanaf KP2 Houthulst naar de kop van de rally. De onderlinge verschillen stelden allemaal niet veel voor. Dilley stond met de almachtige Peugeot R5 slechts 1.8 seconde voor op Delplace en met 2.7 seconden verschil bleef Langenakens de druk op de ketel houden. Tijd voor de middagpauze en de tweede ronde. De ommekeer in de rally kwam er bij aanvang van de tweede lus. Op Kortemark duikelde Dilley het veld in en rolde de wagen. Langenakens ging naar de leiding en smeerde gelijk vijf seconden aan de broek van Delplace en even later ging op Houthulst ook de Porsche van de baan toen hij in achtervolging zat op Langenakens.
Philip Barbier, ook op Evo X, kwam dan op de tweede plaats terecht maar keek gelijk aan tegen een gat van 32 seconden.
Met een scratch op de tweede passage in Kortemark probeerde hij de aanval in te zetten maar Langenakens pareerde met twee besttijden in de eindlus en Barbier nam genoegen met de tweede plaats. Meer dan een halve minuut achter hem woedde de strijd om de derde podiumplek tussen Cris Algoedt met de BMW 1M en Bjorn Renier, in zijn debuut op de Skoda Fabia R5. Daar kwam het neer op een zaak van tienden van een seconde… Algoedt mispakte zich echter in de allerlaatste proef, ging van de baan en zag zo Bjorn Renier naar de derde plaats gaan. Maar op de bovenste trede van het schavot stonden Jonas Langenakens en Kenneth Delvaux. Ze zijn geen onbekenden in de regionale proeven.
Langenakens in Landen en Gingelom is een begrip, maar in West-Vlaanderen… “We waren op zoek naar een andere uitdaging”, legt co-piloot Kenneth Delvaux uit.
“De baantjes zijn hier toch anders, vooral de coupures, daar kan je hier diep in gaan.” “Het is de eerste keer dat we hier rijden in Koekelare”, vult Jonas Langenakens aan. “Een leuke rally, een zeer goede organisatie en we maakten er voor onszelf een leuk dagje uit van. Ik denk dat we zeker nog wel eens terugkeren. We gingen snel in de aanval. Dilley pakte slechts twee seconden op ons, we zetten hem onder druk en Delplace gaat eraf terwijl hij zeven seconden achter ons staat. Vandaag hebben we verdiend gewonnen! Ik merk nog steeds dat we een gebrek aan wedstrijdritme hebben. Ook nu was dit waarschijnlijk onze laatste wedstrijd van het seizoen.”
 
Bij de Historics was de strijd snel gestreden. Nadat een ongenaakbare Paul Lietaer uit de wedstrijd verdween met een gebroken triangel op zijn Escort leek Lode Dekeyzer de zaken in handen te nemen, maar ook de Porsche verdween met technische problemen. “Dat is autosport”, meldde Stefaan Prinzie, die de Opel Ascona naar de winst stuurde. In divisie 1-2 was het al Stefaan T’Joens wat de klok sloeg en na 9 besttijden op rij pakte hij, voor de gelegenheid met een Lancer Evo 10, de zege en belangrijke punten voor het kampioenschap. Enkele weken wachten nu en dan is er de Rally van ZuidLimburg in Gingelom. Eind november hebben we dan de Kortrijkse hoogmis van de regionale rally.