Motul Rally van Wervik : wedstrijdverslag.

In een ‘Rally van Wervik’ die volgepakt zat met nationale en internationale spelers zou er voor de VAS regionale rijders weinig plaats in het voetlicht zijn weggelegd. Zoveel was duidelijk nog voor de start van de rally. Het bleef dan ook de vraag wie van de Belgen, de Vlamingen of de regionale rijders, het meeste eer zou rapen.
Voor aanvang van de rally liepen er nog wat forfaits binnen zodat de concurrentie voor de lokale rijders er een klein beetje lichter op werd. De Ier Cronin werd verhinderd omdat hij met de Hyundai i20 R5 elders een testsessie moest afwerken. McCormack kon zich dan beroepsmatig niet vrijmaken en Melissa Debackere kreeg ook niet tijdig de vervangstukken binnen, nodig voor de reparatie van haar Skoda Fabia R5, die in de ORC met pech aan de kant moest. En Kevin Demaerschalk kreeg een DS3 WRC in handen in plaats van de verwachte R5 versie.
Over de strijd om de zege kunnen we kort zijn. Die was er hoegenaamd niet. De Brit Rhys Yates (Skoda Fabia R5) ging van bij aanvang van de rally aan de leiding en stond die niet meer af. Nadat Demaerschalk tegen een lading straftijd liep (wegens een rondje te weinig op de rondkoers in Wervik) leek Yates zich nog weinig zorgen hoeven te maken. Andy Lefevere was met de Evo X toch weer de verrassing want hij hield lang stand op de tweede plaats. Pas in de namiddag moest hij plaatsen toegeven. Eerst aan De Mevius (Peugeot 208T16 R5) en daarna aan Vanneste (Skoda Fabia R5). Maar aan de voorsprong van Rhys Yates viel niet meer te tornen. Guillaume De Mevius moest genoegen namen met de tweede plaats voor de lokale held Davy Vanneste.
Daarmee was de geboren Wervikaan (die nu echter in het nabijgelegen Menen woont en werkt) de eerste lokale rijder op de derde plaats. Een plaats waar hij vooraf had voor willen tekenen. “Vooral als je het deelnemersveld hier ziet”, stelt Vanneste. “Wat Yates hier liet zien is erg sterk. Hij draaide hier tijden waar wij absoluut niet aan konden.” Denis Degroote bracht zijn Mitsubishi Lancer Evo X binnen op een 15de plaats algemeen. “Maar dat is bijna een zege waard”, meende de VAS-klassementsrijder, die mooie punten oogstte in het regionale kampioenschap, want daar draaide het in feite wel om in deze “regionale” wedstrijd!
Bij de Historics was het uiteraard Paul Lietaer die met de Manta 400 naar een ogenschijnlijk zeer gemakkelijke overwinning reed. Bij de Youngtimers was er een eerste succes voor de Toyota Celica 4WD van Didier Vanwijnsberghe. Bram Fonteyne, nog steeds op de ongewone Volvo 242, eindigde derde bij de Historics. De beste zaak doet misschien nog Koen Verhaeghe (Ford Escort), op een verre 56ste plaats, maar wel met de mooie punten van de 9de plaats bij de Historics. In de Div. 1-2 was de overwinning opnieuw voor Stefaan T’Joens met de Renault Megane. Hij hield een voorsprong van meer dan 2 minuten op de Subaru Impreza STi van Vanhoutte. T’Joens lijkt opnieuw goed op weg voor een kampioenschapstitel in de “kleine” Divisie. In de komende twee weken staat alles en iedereen in rallyland in het teken van Ieper. Daarna is het weer de beurt aan de VAS-competitie. De volgende regionale rally is de Rallysprint TBR in Oekene bij Roeselare, begin juli.
Voorlopige tussenstand
Div 1-2 1 T’joens Stefaan-Passchyn  Greet  210 2 Diet Luc-Jodts Marnick 189 3 Ramboer Bjorn  185
Div 3 1 Lefevere Andy 206 2 Vanneste Davy 203 3 Delbaere Angelo 195
Div 4 1 Verhaeghe Koen 234 2 Wallyn Franky-Cathry Filiep 201 3 Vermeersch Dirk -Vanderveken Kim*  156
Div 5 1 Lambrecht Dick-Brock Peggy 260 2 Demuynck Devy -Deschuytter Sofie*  227 3 Lippinois Jochen 187