Newest pictures

ESCORT RALLY SPECIAL 2023

RALLY STADEN 2023

TBR RALLY 2023

YPRES RALLY 2023

WERVIK RALLY 2023

ORC RALLY 2023

SEZOENS RALLY 2023

MONTEBERG 2023

RALLYLEGEND SAN MARINO 2022

RALLY VERMENTINO 2022

OMLOOP VAN VLAANDEREN 2022

ELBA RALLY 2022

WRC YPRES 2022

RALLY STADEN 2022

WERVIK RALLY 2022

SEZOENS RALLY 2022

RALLY KORTRIJK 2021

CONDROZ RALLY 2021

HEMICUDA 2021

RALLYLEGEND SAN MARINO 2021

RALLY VERMENTINO 2021

OMLOOP VAN VLAANDEREN 2021

RALLY YPRES BELGIUM 2021

RALLY STADEN 2021

MONTEBERG 2021

Rallylegend San Marino 2020

Review 10 years Monteberg 2020

Adriatico 2020

Rallylegend San Marino 2019

Rally Condroz 2019

Hemicuda Rally 2019

Aarova Shortrally 2019

Omloop 2019

Rally Staden 2019

Rally Ypres 2019

Wervik Rally 2019

ORC Rally 2019

Sezoens Rally 2019

Monteberg 2019

Rally de Wallonie 2019

Condroz Rally 2018

Rallylegend San Marino 2018

AAROVA RALLYSPRINT 2018

Hemicuda Rally 2018

Ypres Rally 2018

Wervik 2018

Sezoens 2018

Monteberg 2018

Wallonie 2018

Condroz 2017

Oudenaarde 2017

Staden 2017

OMLOOP VAN VLAANDEREN 2017

Hemicuda 2017

Ypres Rally 2017

Condroz Rally 2019

Condroz Rally 2019

Veel nieuwigheden in de Legend Boucles Bastogne 2018 'Legend', 'Classic'. en dan nu 'Challenger' !

Op iets meer dan 100 dagen voor de editie van de Legende Boucles van 2, 3 en 4 februari 2018, is er nu woensdag al de persconferentie, in de Abdij van Saint Hubert, één van de belangrijke gemeenten voor deze vierde uitgave in en om Bastogne.

De orde van de dag van deze persmeeting, staat in het teken van de veranderingen aan deze winterklassieker. Zelfs al organiseren we de mooiste historische proef van het seizoen, dan nog wil de RAC Spa op regelmatige basis in vraag stellen, om zo rekening te houden met de opmerkingen van de deelnemers.Naast de vroegere datum, het eerste weekend van februari, zijn er vandaag nog drie grote nieuwigheden bekend gemaakt. Zo is er de creatie van een categorie tussen de Legend (zonder tijd) en Classic (60 km/u) met de naam Challenger en een gemiddelde van 80 km/u. Daarnaast worden de coëfficiënten herzien, in functie van de homologatiedatum van de voertuigen. Met het oog op het sportieve evenwicht, en om de oudere wagens niet te veel voordeel te geven, en om discussies omtrent bouwjaar en homologatie uit te sluiten, heeft het comité der wijzen volgende indeling vastgelegd:

-Voor de wagens van leeftijdscategorie 1 gehomologeerd voor 31 december 1961: 0,95

- Voor de wagens van leeftijdscategorie 4 gehomologeerd tussen 1 december 1982 en 21 december 1986: 1,05

- Voor vierwielaangedreven wagens met meer dan 2000cc motorinhoud: een bijkomende correctie van 1,1

- Voor vierwielaangedreven wagens met minder dan 2000cc motorinhoud: geen correctie.

-  Voor de wagens van leeftijdscategorie 2 en 3 gehomologeerd tussen 1 januari 1962 en 31 december 1981: geen bijkomende correctie.

Deze ingreep zou de berekeningen moeten vereenvoudigen.Het parcours blijft uiteraard geheim en de verkenningen mogen enkel op vrijdag voor de proef, en dan nog enkel voor de proeven buiten de wouden van de eerste dag. Maar toch is er ook al nieuws over het parcours.

“De streek is zo uitgestrekt en de vraag zo groot, dat we ons kunnen veroorloven op een aantal gemeenten maar één jaar op twee aan te doen”, legt organisator Pierre Delettre uit. “In 2018 doen we vier nieuwe gemeenten aan. Zaterdag zijn er 6 RT’s die we tweemaal rijden, voor een totale afstand van 106 km, terwijl er zondag zeven proeven zijn voor 104 km tegen de chrono met een nieuwe proef van 35 kilometer. Het zal er weer stevig aan toe gaan.”

De inschrijvingen gaan open op zondag 15 oktober om middernacht via de site www.racspa.be

Het zal niet de belangrijkste nieuwigheid worden van de Legend Boucles© in Bastogne 2018, en zeker niet de meest populaire maatregel… maar men moet ernstig blijven! Al zeer lang genieten de deelnemers in de categorie ‘Classic’ (60 km/u) van inschrijvingsvoorwaarden die men op zijn minst gezegd kan betitelen als ‘zeer aangenaam’, namelijk 1050 euro per wagen. Dat is een situatie die eenvoudig gesteld, onhoudbaar is. En dat om diverse redenen…

Eerst en vooral dient er gezegd te worden dat op het einde van de editie 2017 van de Legend Boucles© in Bastogne, de financiële balans…in de rode cijfers zat!”, legt Pierre Delettre, verantwoordelijke van de organiserende RAC Spa, uit.  “Er zijn wellicht mensen die denken dat we, zeker met 300 wagens aan de start, een soort ‘Win For Life’ lotje hebben gewonnen. Dat is echter helemaal niet het geval! Door een onuitgegeven wedstrijd op poten te willen zetten, op een parcours dat met zekerheid behoort tot de mooiste van Europa en exclusief voorbehouden aan oude wagens, maken we onszelf het leven wat moeilijk … en worden de kosten de hoogte ingejaagd! Het verveelvoudigen van de proeven op onverhard op zondag en met een regelmatigheidsproef van onuitgegeven lengte, waardig aan de RAC Rally, het heeft allemaal zijn prijs. Een hoge pri js. En een prijs die zelfs steeds hoger wordt. We komen tenslotte uit op een totaal van 60 baanposten per proef, met professionele baanposten (27 enkel en alleen maar voor de langste proef!) die het behoud moeten garanderen van de natuurzones van het plan ‘Natura 2000’ die wij doorkruisen, dokters, ambulances, extractieploegen, enz… Kortom, voor de Legend Boucles© in Bastogne, hanteren we eenzelfde niveau van veiligheid als voor de Rally van Ieper… en dat voor veel meer proeven (in totaal 13 verschillende!) en op een zeer specifiek terrein, wat de zaken op het vlak van organisatie alleen maar compliceert. Het is relatief simpel Als we willen dat onze winterse klassieker blijft bestaan, hebben we geen andere keuze dan het inschrijvingsgeld van de categorie ‘Classic’ te verhogen…”

Waarom zij en niemand anders? Ook hier zit er een zekere logica achter de beslissing. “Het inschrijvingsgeld van de categorie ‘Classic’ is al jaren hetzelfde gebleven, en dat terwijl de wedstrijd van één dag naar twee dagen ging”, vervolgt Pierre Delettre. “En wanneer men praat over de tweede dag, dan weet men wat dat in de Legend Boucles© betekent. Het parcours dat aan de ‘Classic’ deelnemers wordt voorgesteld is nu hetzelfde als dat van de ‘Legend’, terwijl ze vroeger maar twee derden daarvan aflegden. Dat betekent dat de aanhangers van de regularity aan 60 km/u van dezelfde voordelen genieten als de anderen, te weten 100 km in een enkele proef, doorheen de bossen op zondag. Maar ook het gebruik van het tracking systeem, dat men in geen enkele andere wedstrijd vindt, en de live timing die men als app kan downloade n op de telefoon zodat iedereen de voortgang van de teams kan volgen. En dan is er nog de fleece ‘Jn-Joy’ die aan alle rijders wordt geschonken, de officiële rallyplaat in aluminium (in plaats van een simpele sticker) en de DVD die na de wedstrijd aan alle rijders en copiloten wordt toegezonden. Het inschrijvingsgeld voor de ‘Classic’ op 1050 euro laten, daar waar de ‘Legend’ 1650 euro betalen, zou gewoon niet eerlijk zijn. Er zijn wel kostenposten die minder zijn voor de ‘Classic’ dan voor de ‘Legend’, daarom werd er beslist om het inschrijvingsgeld voor deze editie 2018 van 1050 naar 1350 euro te brengen. En dat is alles bij elkaar nog zeer schappelijk als men het vergelijkt met het inschrijvingsgeld voor andere regularity wedstrijden, zij het in het noorden of het zuiden van het land, en die zeker niet het prestige genieten van de Legend Boucles©.

Twee zaken die van belang zijn dienen duidelijk te worden gesteld. Ten eerste, dit bedrag komt “BTW inbegrepen”, wat betekent dat de Belgische deelnemers de mogelijkheid hebben om het in te brengen in hun aangifte. En ten tweede: de verhoging had een lager bedrag kunnen zijn, waarna men het in 2019 opnieuw had moeten verhogen. De organiserende RAC Spa wenste dat spelletje niet te spelen en verkoos een bedrag van 1350 euro te zetten dat voor meerdere jaren kon gegarandeerd worden.

“Met de komst van Eric Chapa en Vincent Franssen in de organisatie van de Legend Boucles© in Bastogne, wilden we alles in het werk stellen om de categorie ‘Classic’ in de watten te leggen”, herneemt Pierre Delettre. “Ik denk dat niemand kan klagen over het resultaat. Onze wedstrijd geniet van steeds meer prestige, getuige de zondag, die duur kost aan de organisatie, met een passage door semi-beschermd gebied. Als we nog lang de deze ‘Goodwood Revival van de Historic Rally’ wilden behouden, dan moesten we de inschrijvingsgelden evenwichtiger maken. Dat is nu gebeurd.”

De RAC Spa blijft uiteraard ter beschikking voor ieder die bijkomende inlichtingen wil verkrijgen rond deze materie.

Het wordt één van de belangrijkste nieuwigheden van deze uitgave 2018 van de “Legend Boucles in Bastogne” ©. Naast de vertrouwde categorieën van ‘Legend’ en ‘Classic’, besliste de RAC Spa om nog een derde categorie boven de doopvont te houden, de ‘Challenger’.

Het was niet onze bedoeling om zoals de gekende Franse presentator Jacques Martin een spelletje te spelen waarbij alle kindjes uiteindelijk hebben gewonnen”, bekent organisator Pierre Delettre. “Maar sinds de invoering van de ‘Target Time’ binnen de ‘Legend’ laten sommige deelnemers het hoofd hangen, omdat ze beseffen dat het onmogelijk is om op een resultaat te hopen tegenover jongens als een Thierry Neuville, om maar iemand te noemen. En tegelijk hoorden we dat verschillende rijders vonden dat hun gemiddelde te laag was in de categorie ‘Classic’ (60 km/u). Met het creëren van deze nieuwe categorie ‘Challenger’, hopen we dat we een groter aantal deelnemers tevredenstellen. Er zijn nu teams die de mogelijkheid zullen krijgen om te gaan voor een overwinning in het algemene klassement, en anderen die kunnen dan eindeli jk het tempo wat verhogen zonder dat ze zich hoeven te meten met de referenties in de ‘Legend’. In eerste instantie zal het zeker niet de categorie worden met het grootst aantal deelnemers aan de start, maar ze heeft wel een bestaansreden en we denken dat het zeer snel zal evolueren…”

Vanuit sportief oogpunt herneemt de nieuwe categorie ‘Challenger’ de spelregels van de vroegere ‘Legend’ … “Het gemiddelde zal inderdaad 80 km/u worden, ongeacht de regelmatigheidsproef”, vervolgt Pierre Delettre. “En bovendien zal slechts één enkele tijd in rekening worden genomen: die aan de Flying Finish. Er worden dus geen tussentijden opgenomen. Het systeem voor tijdswaarneming zal identiek zijn aan dat van de ‘Legend’, en de deelnemers aan ‘Challenger’ zullen dan ook de start nemen onmiddellijk na de wagens van de categorie ‘Legend’. Het inschrijvingsgeld zal gelijk zijn aan dat van onze koninginnenklasse.”

Het verschijnen van de nieuwe categorie ‘Challenger’ heeft ook als doel om een oplossing te beiden aan een probleem van een meer “structurele” orde. In de editie 2017 van de Legend Boucles in Bastogne©, bestond twee derde van het deelnemersveld uit ‘Classic’ en één derde uit ‘Legend’. Een onevenwicht dat de organisatie graag wilde recht trekken om te vermijden dat “de slang in zijn eigen staart zou bijten”. Daarmee wordt bedoeld dat de eerste ‘Legend’ deelnemers de laatste concurrenten van de ‘Classic’ zouden inhalen op de proeven van de zaterdag.

Wat er ook gebeurt, op het podium in Bastogne zullen de toeschouwers op zondagmiddag kunnen applaudisseren voor de allereerste winnaars van deze nieuwe categorie ‘Challenger’ die zeer snel in kracht zal winnen en zijn adelbrieven zal verzamelen…