Sezoens Rally 2021: Spanning en spektakel verzekerd op de onverhard in Bocholt.

Sezoensrally 2021 Het Kroon-Oil Belgian Rally Championship schakelt in oktober een versnelling hoger. Een week na de Rally van Wallonië staat de zesde manche van het Belgisch rallykampioenschap, de Sezoensrally in het Noord-Limburgse Bocholt, op het programma. Een wedstrijd die gekenmerkt wordt door een flinke portie onverhard, met de heel specifieke maaskiezel als ondergrond. De Belgische top is in elk geval present en het belooft opnieuw razend spannend te worden tussen de titelkandidaten. 

In laatste instantie haakten Kris Princen, Pieter-Jan Michiel Cracco en Cédric Cherain nog af, maar toch is de affiche bijzonder veelbelovend. Na zijn overwinning in de Rally van Wallonië heeft Adrian Fernémont, de leider in de tussenstand van het Kroon-Oil BRC, beslist om ook in Bocholt te starten met zijn Skoda Fabia. Zo krijgen we een schitterend duel met Ghislain de Mevius, die dit seizoen al twee manches wist te winnen van het Belgisch kampioenschap. En ook Grégoire Munster, de 22-jarige Hyundai-rijder die in de Oostkantons won, komt gemotiveerd aan de start. Drie kleppers die voluit voor de overwinning zullen gaan. 

Hetzelfde kan zeker gezegd worden van Vincent Verschueren, die snakt naar een eerste succes met zijn VW Polo GTI. Indien Sébastien Bedoret deze keer van pech gespaard blijft, zal hij zeker mee kunnen doen voor de zege. De Skoda-rijder heeft dringend een goed resultaat nodig, want niemand twijfelt aan de snelheid van de vice-kampioen uit Donstiennes. .....

Nicola Stampaert, een voormalig motorcrosser, zal geen schrik hebben van het onverhard met zijn Ford Fiesta. Hetzelfde kunnen we zeggen van Henri Schmelcher, die altijd graag gereden heeft op de maaskiezel. Met de Hyundai heeft hij alvast een topwagen om zich te amuseren. Zich amuseren, dat zal Jimmy D'hondt ook doen met zijn Fiesta.

In GT kijkt iedereen uit naar het duel tussen Gunther Monnens, de streekrijder die als geen ander kan knallen op de maaskiezel, en Patrick Snijers, ook een echte liefhebber van het onverhard. Alleen komt Monnens niet in topvorm aan de start, nadat hij op het werk maandag door zijn knie ging. De derde GT is de Porsche 991 van Johan Dekens. 

Naast de Stellantis Rally Cup, met kleppers als Hugo Arellano, Gino Bux, Fred Caprasse, Charles Munster, Jonas Dewilde en Thibaud Mazuin, de leider in het Junior BRC, aan de start, is de Sezoensrally ook de laatste manche van de M Cup. Daarin blijft het ook erg spannend, want Franky Boulat en Tom Ceuppens delen de leidersplaats. Bovendien is het uitkijken hoe snel Loïc Pirot zal zijn op de kiezel. De nieuwkomer in de M Cup maakte dit seizoen al indruk en zijn verleden als motorcrosser kan hem in Bocholt wellicht helpen... Wim Muilwijk, Patrick Diels en Philip Lommers zijn ook kandidaten voor een podiumplaats, dus het wordt spannend in de M Cup. 

Voor Jo Muylle en Sandra Vossen wordt het een speciale wedstrijd, want de Clio-rijder rijdt voor de eerste keer samen met zijn vriendin haar thuisrally. Zij maken zich op voor een fijn duel met Xavier Dekeyser en Nele Tassaert. 

In het RACB Criterium belooft het vooraan een mooie strijd te worden tussen de BMW's van Frederik Vandeloock, Johnny Louies, Patrick Schrooten, Nicky Thijs en Wim Soenens, maar het is ook uitkijken naar de tijden van Jesse Monnens, de zoon van Gunther, met een Clio Rally5. 

Afspraak zaterdag 16 oktober in de Sezoensrally, waar het spektakel om 8h begint. In totaal staan er 16 klassementsproeven op het programma. Omstreeks 20h30 zal de winnaar gehuldigd worden op het finishpodium op het Kerkplein.

M-cup:

Deze wedstrijd wordt tevens de seizoensfinale van de RACB M Cup. Door de annulatie van de Haspengouwrally - de rally die voorzien was als laatste wedstrijd - bestaat het seizoen dit jaar uit 4 in plaats van 6 wedstrijden. Deze laatste rally is meteen beslissend voor het kampioenschap 2021. Er is voor dit jaar geen schrapresultaat.    

"Het gaat spannend worden! Door de diverse problemen die we gekend hebben in de Omloop en East Belgian staan we momenteel ex-aquo met Ceuppens in het kampioenschap. Ook de andere kampioenschapsrijders kunnen nog steeds kampioen worden indien we problemen zouden kennen. Naast de kampioenschapsrijders zijn er ook Diels en Muilwijk. Beide kennen deze rally zeer goed en zullen vast willen schitteren," voorspelt Franky Boulat. "Het parcours van de Sezoensrally is dit jaar grotendeels nieuw met op vele proeven een groter aandeel aan onverhard, de beruchte maaskiezel. Dit maakt het extra spannend dit jaar en moeilijk in te schatten. Een nodige portie durf en lef zijn zeker nodig, maar voor te grote ontstuimigheid is op de smalle gravel wegen zeker geen ruimte. Een foutje of een schuiver wordt direct afgestraft. Snel zonder fouten is de boodschap, dan volgt het klassement wel."  

Historics: 

Liefhebbers van klassieke rallyauto's worden zaterdag op hun wenken bediend in de Sezoensrally, de zesde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Het Historic BRC presenteert een heel gevarieerd startveld, er is een fraaie demo van Slowly Sideways, met enkele klassieke juweeltjes, en ook in Regularity staan mooie oldies aan de start.

Maar, alle aandacht gaat natuurlijk naar de tenoren van het Historic Belgian Rally Championship. Net zoals in de Rally van Wallonië, start Dirk Deveux als favoriet met zijn Ford Escort, al kampte hij in Namen vorige week met een haperende versnellingsbak. Deze keer zal hij wel voluit moeten gaan om de twee Opels af te houden. Daarbij denken we vooral aan Christophe De Leeuw, de lokale specialist die leerde rallyrijden op maaskiezel. De Leeuw mikt op de overwinning, maar ook Eric Louies heeft vroeger zijn wagenbeheersing aangeleerd op de fameuze Noord-Limburgse gravelbaantjes. 

Naast deze drie tenoren, presenteert het Historic BRC een mooie variatie aan wagens, zoals de Fiat Spider GT van wijnbouwer Dirk Vermeersch, de Lancia Delta Integrale van Michel Vandergeeten, de Chrysler Avenger 1600 GT van Philip Smets en zeker de DAF 66 Marathon van Pierre Jamin, die opvallend goed geklasseerd staat in het kampioenschap.

Junior BRC:

Thibaud Mazuin start na zijn zege in Namen met een comfortabele voorsprong.

De voorbije wedstrijden bleef Charles Munster afwezig. Daar had hij een goede reden voor, want Charles reed twee manches van de ADAC Opel e-Rally Cup met de elektrische versie van de Opel Corsa. In de Wartburg Rally werd hij zesde en in de Hinterland Rally eindigde hij op de 9de plaats. Verder werd hij in de Rallye Coeur de France schitterend 2de in de klasse met een Peugeot 208 Rally4. 

Maar, in het Junior BRC staat de topfavoriet ondertussen wel onder druk, want na de annulering van de Rally van Haspengouw, kan hij nog maximaal 5 resultaten behalen, terwijl de rijders hun zes beste scores in rekening mogen brengen. Dankzij de bonuspunten die te verdienen zijn voor elke snelste tijd, blijft het haalbaar, maar een foutje kan de Opel-rijder zich niet meer veroorloven. 

Thibaud Mazuin kan met een voorsprong van 39 punten en reeds 4 resultaten op zijn teller, de kat uit de boom kijken, al is aanvallen wellicht een nog betere optie. Hoe vaker hij de scratch rijdt, hoe minder punten zijn titelrivaal kan scoren. Kortom, het kan een mooi duel worden tussen de beide titelkandidaten, die natuurlijk ook het gevecht aan willen gaan met de andere kleppers in de Stellentis Rally Cup, zoals Gino Bux, Fred Caprasse en zeker Hugo Arellano. 

De derde jongere die het gevecht aan wil gaan is Jonas Dewilde, die eerst terug vertrouwen zal moeten tanken na zijn sortie in Sankt-Vith. De poulain van Patrick Snijers kreeg het advies om zeker aan de start te komen in Bocholt, "want op gravel kweek je car control".

Afspraak zaterdag 16 oktober in de Sezoensrally in Bocholt, waar 16 klassementsproeven op het menu staan vanaf 8h tot 20h30. 

Stand na 5/9 manches:  1. Th. Mazuin 114 punten; 2. Ch. Munster 75 punten; 3. J. Dewilde 48; 4. A. Ollevier 27; 5. A. Molle 25; 6. M. Soete 18; 7. M. Kremer 15