Rally de Wallonie 2021: Mooie strijd verwacht tussen het drietal Fernémont, Cherain en Munster.

Twee weken na de East Belgian Rally, staat de vijfde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship dit weekend op het programma in Jambes. Enkele tenoren blijven afwezig, wat anderen de kans geeft zich te herpakken in het kampioenschap. Met een overwinning kan Adrian Fernémont de leiding nemen in het Kroon-Oil BRC, maar de lokale favoriet krijgt geen vrijgeleide naar de overwinning.

Omdat de Covid-crisis rally's in de eerste helft van het jaar onmogelijk maakte, worden heel wat wedstrijden in het najaar verreden. De wedstrijden volgen elkaar in snel tempo op en dat heeft tot gevolg dat de rijders en teams keuzes maken, want de voorbereiding van een wedstrijd kost tijd en de mecaniciens hebben ook tijd nodig om de wagens weer in topconditie te zetten. In de eindstand van het kampioenschap kunnen de rijders bovendien maar 6 resultaten laten meetellen, terwijl er 9 wedstrijden op de kalender staan. Een aantal tenoren komt niet aan de start van deze Rally van Wallonië, waaronder de leider in het kampioenschap Ghislain de Mevius, die een persoonlijke reden heeft om zijn thuisrally niet te rijden. Hij is immers getuige op een huwelijk. .....

Het geeft Adrian Fernémont, de kampioen van 2019, samen met navigator Samuel Maillen, de kans om de leidersplaats in het kampioenschap over te nemen. Met een zege, zijn eerste van 2021, zou de Skoda-rijder de leiding overnemen (met elk 4 resultaten). Bovendien is Fernémont gebrand op de overwinning, na zijn nipte nederlaag in Sankt-Vith tegen Grégoire Munster. De Hyundai-rijder kan er twee overwinningen op rij van maken in deze Rally van Wallonië, die hem moet liggen. Op het snelle parcours zal de Hyundai i20 Rally2 zich ongetwijfeld in zijn sas voelen. 

Cédric Cherain moest heel vroeg opgeven in Sankt-Vith, maar op de openingsproef bewees de Luikenaar dat hij de snelheid heeft om vooraan mee te draaien met de vorige versie van de Skoda Fabia Rally2. Cédric De Cecco kiest deze keer voor een Citroën C3 Rally2. Bastien Rouard mikt in deze Rally van Wallonië op een topresultaat met een Ford Fiesta Rally2, na een degelijke prestatie eerder dit jaar in de South Belgian Rally. Nicolas Stampaert zal het parcours van de Rally van Wallonië ontdekken met zijn Ford Fiesta, maar de Oost-Vlaming koestert toch een stille droom om in de top 5 te eindigen. Harry Hérion kiest voor een Skoda Fabia Rally2, Henri Schmelcher blijft trouw aan de tweede Hyundai i20 Rally2 van BMA en Sébastien Luis brengt een Skoda Fabia Super 2000 aan de start, de wagen waarmee Jan Kopecky in 2012 de IRC-manche in Sicilië won. 

In de GT-klasse kijken we uit naar het debuut van Olivier Collard met een Porsche 997 GT3. "Flash" is een specialist van de Rally van Wallonië, dus Glenn Janssens, die een 991 GT3 in stelling brengt, is gewaarschuwd. Stefaan Prinzie, die in Vresse-sur-Semois nipt de duimen moest leggen voor Janssens, wil de Porsches opnieuw het vuur aan de schenen leggen met zijn Alpine A110. We kijken alvast uit naar de eerste chrono's van Arthur Kerkhove. De jonge Historic-rijder uit Ronse maakt zijn debuut met een Alpine A110. 

Achter de Subaru's van Laurent Léonard en Xavier Lannoo, zijn we benieuwd naar de strijd in de Clio Trophy Belgium, waarin Gilles Pyck een gooi doet naar de eindzege. Benoit Verlinde, Corentin Dozot en vooral Tom Rensonnet, de piloot van het RACB National Team, zullen er alles aan doen om de leider in de tussenstand van de zege te houden. 

Het spektakel in de Rally van Wallonië begint vrijdagavond al op de beroemde Citadel van Namen, waar de BRC-tenoren twee passages afwerken. Na deze proloog, volgen op zaterdag nog 13 klassementsproeven, goed voor een totaal van 170 km tegen de chrono. De winnaar zal zaterdagavond om 21h30 gehuldigd worden op het finishpodium in Jambes.

Juniors:

Het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2021 is op kruissnelheid gekomen. twee weken na de East Belgian Rally, staat dit weekend de vijfde manche van het kampioenschap op het programma, de Rally van Wallonië. In het Junior BRC start Thibaud Mazuin als uitgesproken favoriet met zijn vertrouwde Peugeot 208 Rally4. 

Tussen de 45 teams die aan de start komen van de Rally van Wallonië tellen we heel wat jongeren, maar zij rijden vooral in het kader van de Clio Trophy Belgium. Het Junior BRC is voorbehouden voor piloten die aan de start komen met een Rally4. 

Na zijn eerste overwinning bij de jongeren in de East Belgian Rally, komen Thibaud Mazuin en zijn vaste navigator Kevin Fernandez als favorieten aan de start. De Peugeot-rijder staat in het kampioenschap op één punt van leider Charles Munster, die forfait geeft. Dat betekent dat de lokale specialist een unieke kans krijgt om de leiding in het kampioenschap te nemen. Bovendien zijn er 15 bonuspunten te scoren. 

De 22-jarige Lander Dhaene heeft zich ook ingeschreven in RC4 met een Ford Fiesta R2 National, een minder geëvolueerde versie van de Fiesta R2. Het is nog maar de zesde wedstrijd in de jonge carrière van Dhaene, die wel kan rekenen op de ervaring van navigatrice Justine Demeestere. Voor Lander Dhaene wordt het vooral een eerste kennismaking met de mooie, snelle en natuurlijke klassementsproeven van de Rally van Wallonië.

Stand na 4/9 manches: 1. Ch. Munster 75 punten; 2. Th. Mazuin 74; 3. J. Dewilde 48; 4. A. Ollevier 27; 5. A. Molle 25; 6. M. Soete 18; 7. M. Kremer 1

Historics:

Twee weken na de East Belgian Rally, staat volgend weekend de vijfde wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship op het programma. De editie 2021 van de Rally van Wallonië wordt een ingekorte versie, want de klassieker rond Namen wordt gespreid over twee in plaats van drie dagen. In het Historic Belgian Rally Championship mikt Dirk Deveux op de overwinning, al zal hij af moeten rekenen met Ford-rijder en lokale specialist Alain Renkin. Het spektakel in de Rally van Wallonië begint vrijdagavond met twee passages op de showproef op de Citadel van Namen, een uniek en historisch kader. Op zaterdag volgen nog 13 klassementsproeven, samen goed voor 170 km tegen de klok op een snel en natuurlijk parcours.

Een van de tenoren van het Historic BRC, Arthur Kerkhove, maakt in de Rally van Wallonië de overstap naar een moderne Alpine A110 RGT. Zo krijgt Dirk Deveux een unieke kans om zich te herpakken in het kampioenschap. De titelverdediger moest zowel in de Ypres Historic Rally als in de East Belgian Rally zijn Ford Sierra 4x4 Cosworth vroegtijdig aan de kant zetten met technische problemen. Indien de transmissie tijdig hersteld is, start Deveux in deze Rally van Wallonië, samen met copilote Nicky Vandepoel, als uitgesproken favoriet. 

Streekrijder Alain Renkin wordt een serieuze outsider voor de overwinning met zijn snelle Ford Escort Mk2. Renkin, die de voorbije jaren vooral met een Mitsubishi Lancer aan de start kwam, kiest opnieuw voor de wagen waarmee hij naam heeft gemaakt. 

De derde en laatste deelnemer in het Historic BRC is Pierre Jamin, zoals steeds genavigeerd door René Beyers. De twee vrienden brengen opnieuw hun prachtige DAF 66 aan de start, een betrouwbare en bescheiden wagen waarmee ze zich al jaren amuseren en op een onverhoopte 6de plaats algemeen staan in het Historic BRC...